Предколедна белгийска приказка

Обичам зимните предколедни екскурзии. Интересно ми е как се подготвят за един от най-хубавите празници през годината хората по различните географски ширини. Тази година реших да посетя коледните базари в Белгия заедно с приятелки. Надявахме се на снежно посрещане, но вместо това имаше само щипещ бузките студ. В употреба влезе цялото бойно снаряжение – шал, шапка, ръкавици.

Пътуването ни беше с цел посещение на коледните базари в Брюксел и Брюж и разбира се пазаруване. Пътувахме от Варна до Брюксел с полет на Ryanair. Хотелът, в който отседнахме в Брюксел беше чист и с удобна локация, а цената, която платихме много добра за периода (Hotel Prince de Liege / Brussels). За разходката ни из Брюксел използвахме метрото, а до Брюж стигнахме с rent-a-car.

20171209_180356-02
Коледна украса, площад Маркт, Брюж

Брюксел е красиво украсен за празниците – множество светлини, елхи, открита ледена пързалка, естествено коледни базари. Брюж обаче е по-впечатляващия от двата града. Притежава прекрасна, приказно романтична атмосфера, която приповдигна нашия коледен дух. Самият град е като от приказка на братя Грим – малки спретнати къщурки, канали криволичещи между тях и тесни улички, покрити с павета. Въпреки минималистичния вид на къщите, не липсват големи и пищни катедрали и базилики във викториански стил. Базарите в Брюж са няколко, препълнени с хора, забавляващи се въпреки студа. Не пропуснахме и ние да станем част от тълпата. Пихме греяно вино и хапнахме от любимата ми морска храна от Северно море. Тъй като имам известен опит с коледните базари, мога да кажа, че греяното вино в Брюж води по точки всички останали, които съм пробвала.

Винаги е весело в голяма и шумна женска компания. Разходката винаги се превръща и в шопинг приключение. В Белгия за голяма моя изненада се оказа, че има всякакви марки и магазини за всеки вкус. Определено останах доволна от покупките, които направих.

След дрехите друго любимо нещо на всички жени е… разбира се ШОКОЛАДА. Е в Брюксел има изобилие и от него. Сладките изделия са буквално на всяка крачка, във всякакви форми и не могат да оставят никого безразличен. Не пропускайте да похапнете и от прочутите белгийските гофрети, защото са истинска наслада за сетивата.

Това е първото ми посещение в Белгия и мога да кажа, че останах приятно изненадана. Хората са отзивчиви и приветливи и има много възможности за приятно и пълноценно прекарване на времето.

Полезна информация:

  • Ако кацате на летище Шарлероа, а трябва да стигнете до Брюксел, ще имате нужда от превоз. Три са основните варианти – с кола под наем (можете да наемете от летището), с организиран трансфер (така направихме ние) или с шатъл бус до град Шарлероа (бусовете спират пред зона „Пристигащи“ и са на цена от 5 €) и от там с влак до Брюксел (цена от 10 €).
  • За транспорт в Брюксел можете да използвате метрото, което е доста голямо. Има различни видове карти, които са доста изгодни. Специфичното е, че трябва да си купите карта MOBIB (пластика за 5 €), върху която се зареждат броя пътувания или периода, за който важи. Пластиката се закупува веднъж и може да бъде зареждана многократно.
  • В Брюксел кола под наем може да се вземе от летищата или от гара Brussels Midi, където има офиси на всички известни фирми за rent-a-car (вероятно има и други места, но ние не можехме да ги открием).
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s